toon kaart
Delen op:

Transferium Deutersestraat

 

Menigeen herinnert zich de paardjes nog die niet zo heel lang geleden naast het JBZ stonden. Op deze plek lag het Kwartier van Pynssen (Pinsen) en is vorige maand het groenste transferium van Nederland geopend. Nu nog een stalen kolos en kaal, maar volgend jaar moet dit al heel anders zijn.

De bedoeling is dat het transferium over een paar jaar volledig begroeid is met mooie en nuttige planten. Aan de metalen staanders hangen nestkasten voor vogels, vleermuizen en bijen. Een ontwerp van de studenten van het Helicon en uitgevoerd door studenten van het Koning Willem I College met het hout van de bomen die in de omgeving gekapt zijn.

Met zonnepanelen die op het dak liggen wordt twee keer meer energie opgewekt dan de garage gebruikt. De energie wordt o.a. gebruikt voor het opladen van elektrische auto's en fietsen en in de toekomst ook voor transferiumbussen. De extra energie wordt opgeslagen in een speciale batterij.

Binnen herinnert een detail van een kaart van het Beleg van 1629 aan het Kwartier dat bij Deuteren gelegen heeft. Van links naar rechts de Boerenschans bij Vlijmen, de Hollandsche (Boerendijk naar Engelen), Schans Helftheuvel, Deuterense Schans, Kampement Pynssen, De aanvalsloopgraaf op het Sint Jansbolwerk. Onder is nog de Hollandsche Dijk dijk door de Gement te zien.

Meer info:
www.degroenevesting.nl/de-linie/203/kwartier-van-pynssen.htm

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!