toon kaart
Delen op:

Opening Uitkijktoren Onverflout

Een jaar of vijf geleden ontstond bij de kunstcommissie in Sint-Michielsgestel het idee om een kunstwerk op de Keerdijk te laten zetten. Vlakbij het kampement van Van Brederode, een van de kampementen waar in 1629 de belegering van Den Bosch begon. De uitkijktoren is op 2 maart 2018 onthuld. Koos Loose, wethouder van de gemeente Sint-Michielsgestel, is trots dat de toren er nu staat. Het kunstwerk maakt nu onderdeel uit van de circumvallatielinie, zoals die er in 1629 lag.

De uitkijktoren Onverflout op de oude Keerdijk rond Den Dungen biedt een onvermoede blik op de omgeving. Volgens de kunstenaars Milou van Ham en Laura Weeber moet het bezoekers uitnodigen om via de trap naar boven te klimmen, waar tijdens het klimmen eerst de blik wordt gericht naar de toren van Den Dungen en de Muggenheuvel, waarna vervolgens aangekomen in de toren een schuttersopening uitzicht biedt op ’s-Hertogenbosch en de toren van de Sint Jan.

De uitzichten bieden hetzelfde perspectief als de manschappen o.l.v. van Johan Wolfert van Brederode vanaf deze locatie beleefde. In de toren zijn teksten van geuzenliederen uit de tijd van het beleg van ’s-Hertogenbosch te lezen. De letters zijn uitgesneden uit de stalen huid. Van buitenaf leest men grote woorden: ‘Heldt, Vyandt, Ghewelt en Onverflout’. De toren heeft de naam Onverflout gekregen, vernoemd naar een tekst uit een gedicht van Vondel. Onverflout betekent zoveel als 'Altijd moedig blijven'.

Het kunstwerk maakt deze historische plek beleefbaar, maar is geenszins een monument voor de oorlogshandelingen die de belegering en inname van Den Bosch met zich mee brachten. Door het gekozen kleurgebruik en vormgeving wordt gerefereerd aan hedendaagse legerobjecten en wordt de link gelegd met de gevolgen van oorlog en geweld zoals die nu nog in de wereld ondervonden worden.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!