toon kaart
Delen op:

Opening Markeringsplaats Fort De Brederode

Op 19 november is door Huib van Olden, wethouder van de gemeente 's-Hertogenbosch en Koos Loose van de gemeente Sint Michielsgestel, de openingshandeling van Markeringsplaats Fort De Brederode verricht. Tijdens het middagprogramma is een maquette en een kunstwerk onthuld. Hierbij bracht het Gilde Sint Catharina Den Dungen natuurlijk de vendelgroet. De Schutterij van 's-Hertogenbosch liet met kanonnenvuur de strijd tussen de Spanjaarden en Staatsen herleven.

Bij het kapelletje op de hoek Bosscheweg/Keerdijk lag de Dungense Schans. Van het fort zijn hier nog resten in de grond gevonden. Het fort maakte onderdeel uit van de 42 km lange circumvallatielinie aangelegd door Frederik Hendrik tijdens het beleg van 1629 en liep ondermeer via de Keerdijk.

Het 'Paard van Brederode' van kunstenaar Bart Somers verwijst naar het Kwartier van Graaf Johan Wolfert van Brederode. De linie doorkruiste het kampement ter hoogte van de kerk in Den Dungen. Het kampement liep globaal van de Keerdijk naar Boerderij Sleutjes. Op de plaats van de boerderij lag de Brederode Schans van waaruit de Pettelaarse Schans behorende bij de stad aangevallen werd.

De aanleg van de markeringsplaats is een initiatief van Stichting Fort De Brederode en is opgericht door omwonenden.

Een fotoimpressie:

www.mooigestel.nl/nieuws/algemeen/41794/-opening-markeringsplaats-van-fort-de-brederode

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!