toon kaart
Delen op:

Protestants kerkje Engelen

De restauratie van het kerkje in Engelen - van binnen en van buiten - is na 5 jaar voltooid en het glimt als nieuw.

Het kerkgebouw is in feite het overgebleven priesterkoor (absis) van een veel grotere kruiskerk (Lambertuskerk) uit de 15e eeuw. Buiten de kerk op het plein is aan de opgemetselde muurtjes te zien wat de afmetingen hiervan waren.
Vanaf 1100 ongeveer tot in de 80-jarige oorlog heeft hier een tufstenen kerkje gestaan en waarschijnlijk daarvoor nog een houten kerkje.

Tijdens de 80-jarige oorlog hoorde Engelen bij Holland en werd door de ligging tussen Holland en Brabant vaak geteisterd door oorlogsgeweld. Tijdens de Slag om Engelen in 1587 werd de trots van het fraaie dorpje grotendeels verwoest.

Onder Voetius werd pas in 1615 het resterende koor van de katholieke kerk hersteld om dan voor de gereformeerde eredienst te kunnen gebruiken. Het gebouw doet tot op de dag van vandaag dienst als kerk voor de Protestantse Gemeente Engelen.

Naast de wekelijkse diensten is het gerestaureerde gebouw met vernieuwd interieur en eigentijdse faciliteiten ook uitermate geschikt voor andere bijeenkomsten en evenementen en kunnen ook burgerlijke huwelijken plaatsvinden.

De officiĆ«le feestelijke opening heeft plaatsgevonden op zondag 5 februari 2017.

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!