toon kaart
Delen op:

Klaar voor 2029!

Verwacht - Theater La Damoiselle

Een première in 2029

Matthijs Bosman over de achtergrond van zijn kunstwerk ‘Theater La Damoiselle’: ‘De Jufferschans (of Fort de la Damoiselle) was van gering strategisch en architectonisch belang in de linie van Frederik Hendrik. Toch is deze plek nu de aangewezen locatie voor een monument over een grootse historische gebeurtenis, het beleg van 1629. De tijd doet zijn werk, want niet alleen het verleden, maar ook de toekomst maakt deze plek nog belangrijker; In 2029 is het precies 400 jaar geleden dat de stad werd veroverd op de Spanjaarden. Dit kunstwerk is een klein openluchttheater dat volledig uitgerust, veelbelovend groeit en wacht op dat moment.

‘VERWACHT’ is de tekst die de bezoeker straks als eerste tegen zal komen, in stalen letters bij de entree van de locatie in Sint-Michielsgestel tussen de N617 en de Pettelaarseweg. Een 70 meter lange, rode loper brengt die bezoeker naar de tribune en het speelvlak dat, voorzien van rekwisieten en reeds werkende verlichting, de verbeelding bij de hand neemt. Het zal vanaf het begin een wonderlijke plek zijn om als fietser of wandelaar even te verblijven en het theater is in principe al die tijd te gebruiken. Maar opgeborgen in het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel ligt het stuk over het beleg, dat nu al geschreven wordt door auteur Lucas de Waard. De première op 14 september 2029 wordt aangekondigd op het affiche bij de ingang. Een vrijdag. Net als in 1629.’

Theater La Damaoiselle is onlangs opgeleverd.  Het kunstwerk is mede dankzij steun van de Provincie Noord-Brabant en de gemeente Sint-Michielsgestel tot stand gekomen.

Binnenkort is op deze site meer informatie te vinden over hoe je in 2015 al kaarten kunt bestellen voor de voorstelling in 2029!

Fotogalerij

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!