toon kaart
Delen op:

Eigen ontdekkingen

Het was Koos Theuws, één van de steeds groeiende groep Groene Vesters, die het schilderij ‘ontdekte’ in de ontvangstkamer van Van Lanschot aan de Hooge Steenweg in ‘s-Hertogenbosch. Het tafereel vertelt over het beleg van Den Bosch en werd geschilderd door landschapsschilder Jan Christiaensz Micker. Geen van ons wist van het bestaan van het schilderij en de nieuwsgierigheid was daarom groot. Van Lanschot heeft een prachtige foto van het schilderij beschikbaar gesteld, maar een aantal van ons wilden het graag met eigen ogen zien. Zo gezegd, zo gedaan. Op 29 augustus jongstleden werden wij verwelkomd door de heer Reinier van de Bilt en mevrouw Ilka van Steen, conservator van de kunstcollectie van Van Lanschot.

Al kijkend naar het schilderij komt de Linie 1629 tot leven. Op de voorgrond zijn fragmenten uit het dagelijks leven in die tijd te zien. Links onderin zien we Frederik Hendrik te paard. Links in het midden staat de Lambertustoren, vanwaar Frederik Hendrik de situatie kon overzien. Achter de fragmenten uit het dagelijks leven ligt de Linie. De verschillende onderdelen zijn duidelijk te herkennen. Het perspectief lijkt iets naar voren gekanteld in dit deel van het schilderij zodat de stelsels van dijken en wallen zo volledig mogelijk afgebeeld konden worden. We zien de Hollandse Dijk, Fort Isabella, de Dommel, de Pettelaarse Schans en Kasteel Maurick. Een garnizoen met strijdkrachten marcheert het strijdtoneel op, netjes in het gareel. Achter de Linie ligt een wazig silhouet van ’s-Hertogenbosch met de Sint Jan duidelijk zichtbaar als oriëntatiepunt.

Tot onze grote verrassing blijkt Van Lanschot nog meer kunststukken over het beleg in bezit te hebben. Er hangt een prachtige kaart, vergelijkbaar met de Expugnatio Sylvae Ducis - kaart, en een aquarel waarop vermoedelijk de uittocht van de katholieken verbeeld staat. Hierop is ook de echtgenote van Frederik Hendrik, gravin Amalia van Solms, te zien. In de toren van Van Lanschot in het Paleiskwartier hangt ook nog een schilderij. Bezichtiging van dit schilderij ligt in het vooruitzicht, met dank aan de eigenaar! We houden jullie op de hoogte.

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!