toon kaart
Delen op:

42. Oud Herlaer

Oud Herlaer

Tegenover Kasteel Maurick aan de andere kant van de Dommel lag Kasteel Out Herlaer. De Dommel maakte vroeger veel scherpe bochten. Om de afvoer van het water te verbeteren zijn rond 1875 en in 1971 vele bochten rechtgetrokken. Een paar honderd meter na het Vaantje is nog de aansluiting van een dode Dommelarm (meander) te zien. Deze meander leidt naar de boerderij Oud Herlaer. Deze boerderij is rond 1840 op restanten van Kasteel Oud Herlaer gebouwd. Een kasteel op deze plaats wordt voor het eerst in 1076 genoemd. De Dommel voorzag de kasteelgrachten van water.

Ruim voor de stichting van de stad 's-Hertogenbosch lag hier dus al een kasteel. Helaas werd het in 1736 voor sloop verkocht . Enkele muren van de boerderij zijn echter nog van het voormalige kasteel en laat zien hoe fors het kasteel geweest moet zijn. In de stal is ook nog een schietsleuf van het oude kasteel bewaard gebleven. In 1629 diende Oud Herlaer als gastenverblijf voor buitenlandse gasten. Zoals de koning en koningin van Bohemen die graag met eigen ogen het beleg van ’s-Hertogenbosch wilden volgen.

Philips van Leefdael beschreef het kasteel in 1645 als een seer out, sterck ghebout casteel, ghenaemt Out-Herlaer; ende voorden andere schoone goederen, mit dry watermeulens, eenen daer cooren ghemalen wordt, den anderen daer laeckens ghevolt worden, den derden daar rund voor de schoenmaeker ghemaelen wordt (oftewel een korenmolen, een volmolen, en een runmolen). Een anonieme prent uit het einde van de 17e eeuw toont een grote ronde burcht, met een vierkante donjon. Ook was er een kapel en een dieventoren.

Nu het Brabants Landschap in 2017 eigenaar van het landgoed is geworden zijn er voor de komende jaren grootse plannen. Oud Herlaer wordt onderdeel van een museaal landschap waarbinnen de diverse tijdlagen zichtbaar gemaakt worden. Er komt een expositieruimte en werkplek voor kunstenaars en waar mogelijk zullen ook archeologische resten te zien zijn. De kenmerkende driedeling (burcht, voorburcht en boomgaard) die op oude kaarten te zien is, zal in ere worden hersteld.

Ook is er aandacht voor herstel van de natuurwaarden in dit gebied. De oude loop van de Dommel is hierbij leidraad. Het gebied zal worden ontwikkeld met een grote variatie tussen droge en natte natuur. Verder wordt er een belangrijke plaats ingeruimd voor ‘Land-art’. Dit is een stroming in de beeldende kunst ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw, waarbij kunstenaars ingrijpende, kunstzinnig bedoelde, ingrepen aanbrengen in het landschap.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!