toon kaart
Delen op:

41. Afgedamde Dommel

Zoals we reeds bij vertelpunt 32 hebben kunnen lezen vormde het afdammen van de Aa en Dommel een belangrijk onderdeel van het aanvalsplan van Frederik Hendrik. De belangrijke watertoevoer naar de stad werd afgesneden en was een van de middelen om de bewoners van de stad tot overgave te dwingen. Ook had men het idee om door het omleiden van het water en het droogmalen van de ondergelopen weilanden de inundatie op te heffen waardoor men met loopgraven beter de stad kon naderen.

Ter hoogte van veerhuis en tolhuis ’t Vaantje werd de Dommel afgedamd. De inhammen van deze afdamming zijn nog steeds zichtbaar. Zoals eerder vermeld werd het water van de Dommel via een kanalenstelsel om de Kwartieren van Frederik Hendrik en Van Brederode heengeleid en afgevoerd naar de Maas. Een dubbel kanalenstelsel voerde o.a. dwars over de Vughtse Heide.

’t Vaantje werd al in 1308 vermeld als woonhuis, maar het huidige vierkante, torenachtige gebouw dateert uit de 19e eeuw. Het bakstenen gebouw heeft een hoog souterain en een schilddak met pannen. De kloosterkozijnen met kleine roeden werden tijdens de restauratie in 1965 aangebracht. Omstreeks 1800 lag hier een veer dat voetgangers over de Dommel zette. Het veerhuis verscheen omstreeks 1810 op kaarten onder de naam 'Visschersbril'. In de Dommel lagen visserijen die respectievelijk behoorden bij Herlaar aan de ene zijde of Maurick aan de andere zijde van de rivier.

Het veerhuis lag zeer strategisch en vormde militair gezien dan ook een bijzonder punt. ’t Vaantje dankt zijn naam aan ene ‘Fenrich (vaandrig) Horstken’. Tegenover het Vaantje ligt een dicht bos (privéterrein) met een lunet. Een lunet is een zelfstandig verdedigingswerk of schans in de vorm van een halve maan. Rondom Vught lagen acht van deze verdedigingswerken. Ze zijn tussen 1844 en 1848 gebouwd als onderdeel van de stelling van ‘s-Hertogenbosch. Het behoorde tot het kamp van Willem II. Bij het Vaantje werd ook watertol geheven.

En in 1629 kruiste hier dus de Linie van Frederik Hendrik de Dommel. Sporen van deze linie zijn nog zichtbaar in de houtwal die min of meer dwars staat op de oprijlaan naar Haanwijk.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!