toon kaart
Delen op:

40. Informatiecentrum Brabants Landschap

Informatiecentrum Brabants Landschap

Na de recente aankoop van Oud Herlaer in 2017 bestaat het gebied van het Brabants Landschap hier uit de landgoederen Pettelaer, Sterrenbosch, Oud-Herlaer, Dooibroek en Haanwijk.

In het noorden liep de Contravallatielinie met de Geuzendijk en de Patersberg. De aanvalsloopgraven op De Pettelaar lagen op de plaats waar nu het Sterrenbosch ligt. In het zuiden dwars over het Landgoed Haanwijk liep de Circumvallatielinie. Naast oude dijkjes is op de hoogtekaart nog vaag een hoornwerk herkenbaar.

De Dommel slingerde zich vanuit het zuiden via Halder aan de westkant van het gebied naar het Bossche Broek. Op kaarten van het Beleg door Maurits is nog te zien dat Dooibroek in het oosten een oude doodlopende tak van de Dommel moet zijn geweest. Dooibroek gaat uiteindelijk over in de Mudakkersche Dijk richting Ruimel en de Ruwenberg.

Op landgoed Haanwijk bevinden zich diverse wederopbouwschuren uit de jaren '50 van de vorige eeuw. In een van deze schuren Haanwijk 4a is het informatiepunt - een zogenoemd Buitenlokaal - van Stichting Brabants Landschap gevestigd. Hier vind je informatie over de flora en fauna van het gebied. Onder andere alles over de das en de dassenburcht op Haanwijk.

Buitenlokalen zijn speciaal bedoeld voor groepen die georganiseerd de natuur in willen. Binnen is een kleine expositie over het leven van de das en zijn er opgezette dieren. Verder zijn er informatiepanelen over de Dommel, de waterflora- en fauna en het beheer van het Brabants Landschap. Ook is er aandacht voor de kunstschilder Leon Adriaans. In 2013 is bij Haanwijk een kindermoestuin aangelegd. Kinderen zaaien, oogsten en verkopen hier hun eigen producten, ondersteund door vrijwilligers van de Natuurgroep Gestel.

In een andere wederopbouwschuur Haanwijk 5B is Museum Romeins Halder gevestigd. Naast de bijzondere collectie over de Romeinen in Brabant komt hier in de toekomst hopelijk ook meer over de Linies van Frederik Hendrik.

www.brabantslandschap.nl/actueel/nieuws/brabants-buitenmuseum-op-oud-herlaer/

 

www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/infocentra/informatiecentrum-haanwijk/

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!