toon kaart
Delen op:

39. Haanwijk

Op een hoge zandrug halverwege tussen Oud Herlaer en Nieuw Herlaar lag de Konijnenberg of Bergschans. Deze schans vinden we al terug op oude kaarten bij de belegeringen door Prins Maurits. In 1629 maakte deze schans onderdeel uit van de Circumvallatielinie van Frederik Hendrik. Deze liep over het Landgoed Haanwijk van ’t Vaantje naar de Jufferschans.

In archieven uit 1570 en 1590 wordt voor het eerst melding gemaakt van een hoeve op Haanwijk. Het landhuis of kasteeltje wat wij hier nu vinden stamt deels uit 1649, en deels uit de 18de eeuw. Er is een oude binnenplaats en een ommuurde tuin. Karakteristiek is het oude torentje. Volgens een tekening van J. de Grave (1643-1712) bestond het gebouw uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Het torentje was er ook al! De huidige ingang dateert echter van 1834.

De bij het huis aansluitende boerderij stamt uit de 18e eeuw. Het nabijgelegen oude bakhuisje is mogelijk eveneens 18e-eeuws en werd in 1960 hersteld. Hier wordt nu regelmatig brood gebakken.

Haanwijk is ongeveer 110 hectare groot. Het heeft parkbossen met eeuwenoude bomen, historische dijkjes en alle kenmerken van een beekdallandschap. Langs de Dommel staat het oude veerhuis, beter bekend als 't Vaantje.

Al in de Romeinse tijd was in deze omgeving sprake van bewoning. Bij Halder en Ruimel zijn resten gevonden van Romeinse villa's. Diverse opgravingen hebben nu hun plek gevonden in een gerenoveerde Wederopbouwschuur Haanwijk 5B. In de vitrines van dit museum www.romeinshalder.nl/ ligt echter ook nog een kogel uit 1629 gevonden nabij de Jufferschans.

Het landgoed Haanwijk is samen met Oud Herlaer eigendom van het Brabants Landschap. Voor het hele gebied en het kasteeltje heeft zij nu een nieuwe bestemming in gedachten:

www.bd.nl/sint-michielsgestel/getimmer-in-het-bos-kasteel-haanwijk-krijgt-een-flinke-opknapbeurt~a64ed84a/

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!