toon kaart
Delen op:

38. Schans van Brederode

Een hoge donk ten zuiden van ’s-Hertogenbosch en werd door Prins Maurits meerdere malen gebruikt om de stad aan te vallen. Na een derde mislukte poging liet Van Grobbendonck als militair gouveneur van de stad in 1623 De Pettelaarse Schans of Fort St. Michiel aanleggen.

Aan de zuidkant van De Pettelaarse Schans en nu ingeklemd tussen de A2 en de N617 naar Schijndel ligt Landgoed De Pettelaar. Dit in de 18e eeuw aangelegde parkachtige gebied is zeer gevarieerd. Men vind hier lanen en bossen, hoogten, laagten, akkers en weilanden. Oudere Bosschenaren noemen dit gebied ook wel ‘het bos van De Gruyter’. Eigenaren van dit voormalige gruttersconcern lieten hier namelijk een monumentaal landhuis bouwen.

De binnenste linie (contravallatielinie) van het beleg van 1629 lag over de zuidoostelijke rand van dit landgoed. Iets verder naar het oosten in de Kloosterstraat werd de Schans van Brederode aangelegd (mogelijk op de plaats van de boerderij rechtsonder op de foto). Vanuit deze schans werden door de manschappen van Brederode naderingsloopgraven naar de Pettelaarse Schans gegraven. Toch is tijdens het beleg niet gelukt de schans te veroveren en viel de schans pas na de capitulatie in Staatse handen. In verband met dreiging door de Fransen in 1794 werd de schans uit voorzorg afgebroken.

Richting Oud Herlaer in het bos (linksonder op de foto) ligt nog een redoute of uitkijkpost: De Patersberg.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!