toon kaart
Delen op:

36. Kwartier van Van Brederode

Kwartier van Van Brederode

Rondom de stad liet Frederik Hendrik verschillende kwartieren aanleggen om de stadspoorten aan te vallen. Ten zuiden van de stad was het gebied tussen het kwartier van Frederik Hendrik en Ernst Casimir erg groot om te verdedigen. Daarom kwam bij Den Dungen nabij de Horziksestraat en nu Veehouderijbedrijf Sleutjes-van Zandbeek nog een kampement te liggen.

Graaf Johan Wolfert van Brederode moest vanuit zijn kwartier bij Den Dungen De Pettelaarse Schans (naast het huidige Provinciehuis) aanvallen. Er waren hier circa 3.000 soldaten gelegerd. Het kampement was – net als de andere kampementen – een soort dorp met wallen waarbinnen de soldaten, leefden, aten, dronken en sliepen.

Naast de aanvallen op de stad wou men met de hier gelegen Contravallatielinie ook voorkomen dat uitvallen vanuit de stad zouden plaatsvinden. Middels de Circumvallatielinie moest een eventueel ontzettingsleger het hoofd geboden worden. In juli 1629 trachtte Het Spaanse ontzettingsleger onder leiding van Hendrik Van den Bergh met 4.000 man en 7 compagnieën ruiterij hier een doorbraak te forceren. Dit gebeurde tegelijkertijd met een andere aanval bij Vught. Beide aanvallen mislukten.

Tot verbazing van Frederik Hendrik trok Van den Bergh zich hierna terug. De belangrijkste reden voor de terugtrekking bleek de slechte communicatie en informatievoorziening binnen het Spaanse leger te zijn.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!