toon kaart
Delen op:

35. De Keerdijk

De Keerdijk was een onderdeel van de ringdijk om Den Dungen. Deze Keerdijk moest het dorp tegen het water van de Dieze, Aa en (Beerse) Maas beschermen. Als de Maas hoog stond, konden de andere rivieren hun water niet kwijt en liep het hele gebied rond Den Bosch onder water. De Circumvallatielinie (buitenste linie) viel niet overal samen met de Keerdijk, omdat Frederik Hendrik deze dijken ter hoogte van Fort De Brederode te zwak vond.

Bij de kruising Poeldonksedijk/Bosscheweg staat een boerderij op een donk en vind je Bed en Breakfast 'De Keer'. Op deze plaats stond in de 16e eeuw al een boerderij. Dit was het laatste huis op weg naar 's-Hertogenbosch. Bij overstromingen van de rivieren kon men vanaf deze boerderij met de boot naar de stad. Als het donker werd, kon men hier overnachten. Dus was het tevens een herberg.

Bij de verbouwing van de boerderij in 2004 zijn nog resten gevonden van deze oude herberg. Ook zijn tijdens die verbouwing resten van de aanlegsteiger gevonden, van de boten waarmee men naar de stad voer.

Tegenover de Keerdijk aan de huidige Bosscheweg stond naast het kapelletje en nu Markeringsplaats Fort De Brederode een schutskooi. Deze is in de jaren '30 van de vorige eeuw gebouwd ter vervanging van een oudere schutskooi. (Een aantal oude balken naast de markeringsplaats herinnert hieraan).

Al in het begin van de 16e eeuw werden schutskooien gebruikt. Omdat vele boeren hun percelen nogal provisorisch moesten omheinen met sloten, (doorn)heggen en houtwallen, brak vee regelmatig uit en belandde op de openbare weg. Daarom richtten gemeenten vaak een omheinde kooi in, waarin losgebroken of verdwaald vee kon worden opgevangen. Dit werd gedaan door de 'schutter'. De wettige eigenaar van het betreffende dier had dan drie dagen tijd om het te komen ophalen. Wel moest hij dan per dag schutsgeld betalen, een soort onkostenvergoeding en een boete. Kwam de eigenaar niet opdagen, of weigerde hij te betalen, dan werd het dier verkocht.

Een gedicht van Ad de Laat aan het begin van De Keerdijk laat even oude tijden herleven.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!