toon kaart
Delen op:

34. Fort De Brederode (Dungense Schans)

Fort De Brederode of Dungense Schans maakte onderdeel uit van de 42 kilometer lange Circumvallatielinie die in 1629 is aangelegd om de ‘onoverwinnelijke’ stad ’s-Hertogenbosch op de Spanjaarden te veroveren.

Deze linie liep bij Den Dungen deels over de Keerdijk en achterlangs de Poeldonkse dijk. Het fort vormde een eenheid met het Kwartier van Graaf Johan Wolfert van Brederode (3000 man). Dit Kampement lag ten westen van dit punt ongeveer halverwege de Keerdijk. Direct ten oosten van dit verdedigingswerk was de Cavalerie van Van Brederode gelegerd.

Sinds 1949 staat op een klein gedeelte dat van ‘het fort‘ dat bewaard is gebleven een Mariakapelletje dat is gebouwd door leden van het Noord-Brabants studentengilde. Ze deden dat op initiatief van een aantal Dungenaren die de gedachte levendig wilden houden aan de Karthuizers en de Zusters Tertiarissen die tussen 1467 en 1626 op de nabij gelegen Eijkendonck een klooster hadden.

En vanaf 19 november 2017 zijn hier nu ook twee kunstwerken onthuld vervaardigd door Bart Somers Steel Art. (foto’s van de opening vind je op De Groene Vesting). Deze kunstwerken willen de herinnering levend houden van de gebeurtenissen die hier tijdens het beleg bij Den Dungen plaatsvonden. Vanaf de Contravallatielinie werden loopgraven aangelegd om de Pettelaarse Schans aan te vallen. Ook heeft Hendrik van de Bergh op twee plaatsen tussen Vught en Den Dungen geprobeerd met zijn ontzettingsleger aan te vallen. Meer hierover in de vertelpunten 36 en 38.

Na de inname van ‘s-Hertogenbosch werd Van Brederode gouverneur van de stad.

 

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!