toon kaart
Delen op:

32. Afgedamde Aa

Het afdammen van de Aa en Dommel vormde onderdeel van het aanvalsplan van Frederik Hendrik. De Linie van 1629 kan met recht als een waar kunstwerk worden beschouwd....

’s-Hertogenbosch werd aangevallen vanuit diverse kampementen, nadat de prins rondom de stad eerst twee stelsels van dijken had laten aanleggen: de circumvallatielinie en dichter bij de stad de contravallatielinie. Beide linies waren dijken van ongeveer 1.80 meter hoog. De buitenste linie moest er voor zorgen dat van buitenaf geen aanvallen op de eigen posities werden gepleegd. Vanaf de binnenste ring werd de stad aangevallen. De linies werden versterkt met schansen, hoornwerken en redoutes. De buitenste ring was ongeveer 44 kilometer lang (11 uur gaans) en verbond de verschillende kwartieren met elkaar. Langs een groot deel van de buitenzijde van de circumvallatielinie kwam bovendien nog een dubbel kanaalstelsel. De binnenste ring was ongeveer 25 kilometer lang.

Den Bosch verdedigde zich als vanouds door de landerijen rondom de stad onder water te zetten. Hierdoor was het voor de bezetter onmogelijk om de stad met loopgraven te naderen. Door het afdammen van de Aa en Dommel leidde Frederik Hendrik echter het water rondom de buitenste linie en liet het water via de aangelegde kanalen afvoeren richting Maas. De inundatie kon op deze manier voor een groot deel ongedaan gemaakt worden. Het water dat nog wel bleef staan, probeerde hij later met hiervoor gebouwde rosmolens weg te werken. In de loop van het beleg werd het water, dat voorheen via de stad liep, echter wél een stinkend riool.

De Aa werd bij de kruising met de linie ter hoogte van De Wamberg afgedamd. Nu loopt hier het Maximakanaal.

Foto’s OVSL

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!