toon kaart
Delen op:

31. Landgoed De Wamberg

De Wamberg is 155 hectare groot en ligt tussen het dal van de Groote Wetering en dat van de Aa op het grondgebied van de gemeente Sint Michielsgestel. Landgoed de Wamberg is een van de eerst ontgonnen gebieden rondom ’s-Hertogenbosch. Dit gebeurde al rond 1400. Van hieruit werd de groeiende stad van voedsel voorzien. Het landsgoed bevat onder meer speelhuizen, boerderijen, een tuinmanswoning en een koetshuis met poort. Da...arnaast kent de Wamberg parkbossen met eeuwenoude bomen en onderling verbonden vijvers.

Op het landgoed zijn nog enkele oude Kempische boerderijen te vinden. Het woord 'wam' zou zijn afgeleid van 'wamen' ofwel modder doen opwellen. Men had er vaak last van hoog water. Ook nu nog staan sommige graslanden geregeld blank. Het landgoed wordt doorsneden door de Wambergse Beek en de Loopgraaf.

De kern van het latere landgoed werd gevormd door de Grote Wamberg, een pachthoeve uit 1370. Het speelhuis - een zomerverblijf voor de adel - dat er rond 1510 naast werd gebouwd, bestaat nog steeds. Dit is boerderij Eikenlust. Een statige langgevelboerderij met een duiventoren uit 1551. In diezelfde tijd werd de Grote Wamberg voorzien van een jachthuis en koetshuis. In dezelfde eeuw werd een herenhuis annex speelhuis gebouwd.

Het huidige landgoed is in het bezit geweest van de familie Van Lanschot (vanaf begin 17e eeuw) en later de familie Van Rijckevorsel (vanaf 1768). Het huidige kasteel Huis De Wamberg dateert uit 1620. In dit kasteel zijn nog sporen van het oude speelhuis terug te vinden, zoals de 16e-eeuwse hardstenen put op het erf. Het kasteel is later nog uitgebreid met ondermeer een traptoren. Het poortgebouw dateert uit 1895. Frans van Rijckevorsel laat eind 19e eeuw een landschappelijk ontwerp uitvoeren, waardoor lanen, waterpartijen, exotische bomen en vergezichten hun intrede doen.

Het Sint Janslaantje gaf vanuit het kasteel uitzicht op de Sint Jan. Over het Sint Janslaantje en de Boterweg werden goederen naar de stad vervoerd. Het is de onverharde laan schuin tegenover de tuinmanswoning, aan de andere zijde van de Berlicumseweg. Er waren nog twee zichtlijnen. De ene keek uit op Eikenlust en de ander op de kerk in Berlicum.

Bij archeologisch onderzoek is een redoute op Landgoed De Wamberg gevonden: zie nieuws.

Meer info over de natuurwaarden van dit landgoed:
https://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/natuurgebieden/wamberg

Foto’s: OVSL 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!