toon kaart
Delen op:

30. Coudewater

Van 1437 tot 1713 was op het landgoed Coudewater in het nu nog bestaande hoofdgebouw, een dubbelconvent gevestigd van Birgittijnen en Birgittinessen. De kapconstructie, de kelder en de kaarsnissen in de muren van dit gebouw stammen nog uit de middeleeuwen. De abdij heette oorspronkelijk Maria Ad Aquas Frigidas hetgeen betekent, Maria van de Koude Wateren. Al snel kreeg het convent de naam Mariënwater.

Een beeld van de stichteres van deze orde staat tegenover het hoofdgebouw. Het verhaal van Coudewater begint in de vijftiende eeuw met Peter de Gorter en zijn bijenstal. Volgens overlevering werd hij op een nacht wakker en hoorde gezang uit een van zijn bijenkorven komen. Toen hij ging kijken, zag hij dat de bijen van het zuiverste en witste was een dubbelklooster en kapel aan het boetseren waren. De te hulp geroepen geestelijkheid van Rosmalen en Maliskamp hebben dat bevestigd. Het verhaal kwam ter ore van een rijke weduwe Milla van Kampen die de grond kocht en ter plaatse de dubbelabdij heeft gesticht. Zij werd de eerste abdis.

Het was een dubbelklooster van birgittijnen en birgittinessen en dus zowel voor mannelijke als vrouwelijke religieuzen bestemd. Het klooster werd gespaard door Gelderse plunderaars, maar niet tijdens de 80-jarige oorlog. Na de overgave van de stad ‘s-Hertogenbosch in 1629 aan de Staatsen moesten de mannelijke religieuzen de stad verlaten. Echter na 1648 werden ook de buiten de stad gelegen kloosters onteigend. Voor de abdij had dit ernstige gevolgen. De paters vertrokken al snel naar Hoboken bij Antwerpen. De laatste nonnen zijn in 1713 gevlucht naar Uden naar de nog bestaande Abdij Maria Refugie (daar is nu ook het Museum voor Religieuze Kunst gevestigd). Daarmee kwam definitief een einde aan ‘de dubbelabdij’. Het landgoed kende vervolgens een aantal welgestelde families.

In 1870 werd op Coudewater een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd, nu het Instituut voor Psychiatrische Zorg Noord-Oost-Brabant.

Meer info: www.heemkundekringrosmalen.nl/images/pdf/rosmalla/Rosmalla_13_02.pdf

Bron foto onbekend

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!