toon kaart
Delen op:

18. Kerkje van Engelen

Kerkje van Engelen

Het kerkgebouw en oudste gebouw van Engelen is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen eenbeukig Romaans kerkje uit de 15e eeuw. Alleen het driezijdig gesloten koor met de steunberen en spitsboogvensters is bewaard gebleven.

Het kerkgebouw is in feite het overgebleven priesterkoor (absis) uit 1551 van de veel grotere kruiskerk ‘De Oude Lambertus’ uit 1485. Buiten de kerk op het plein is aan de opgemetselde muurtjes te zien wat de afmetingen hiervan waren: 50 meter lang en de grootste breedte was 24 meter. In de 13e eeuw stond hier al een tufstenen kerkje en daarvoor waarschijnlijk zelfs nog een houten kerkje.

Tijdens de 80-jarige oorlog hoorde Engelen bij Holland en werd door de ligging tussen Holland en Brabant vaak geteisterd door oorlogsgeweld. Tijdens de Slag om Engelen in 1587 werd de trots van het fraaie dorpje grotendeels verwoest. Gedurende de periode van 1579-1592 was bewoning van het dorp zelfs niet mogelijk.

Onder Voetius werd pas in 1615 het resterende koor van de katholieke kerk hersteld om dan voor de gereformeerde eredienst te kunnen gebruiken. Het gebouw doet tot op de dag van vandaag dienst als kerk voor de Protestantse Gemeente Engelen. Een grote restauratie vond plaats in 1964.

In de periode van 2012 tot 2017 heeft weer een ingrijpende renovatie plaatsgevonden. Naast de wekelijkse diensten is het gerestaureerde gebouw met vernieuwd interieur en eigentijdse faciliteiten nu ook uitermate geschikt voor andere bijeenkomsten en evenementen en kunnen ook burgerlijke huwelijken plaatsvinden.

De officiële feestelijke opening vond plaats op 5 februari van dit jaar.

Meer over de lange interessante geschiedenis van Engelen en dit kerkgebouw vind je onder:
http://www.kerk-engelen.nl/…/boekje-lambertus-definitiefpdf…

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!