toon kaart
Delen op:

17. Kwartier van Van Solms

Daar waar de Bossche Sloot, Dieze en Ploosche Wetering samenkwamen, lag het Kwartier van graaf Johan Albert van Solms, de schoonvader van Frederik Hendrik. Het strekte zich uit van Fort Crèvecoeur tot aan de Bossche Sloot en was dus groot....

De Engelerschans is voor 1629 in onbruik geraakt. Het maakte wel deel uit van het kampement, maar de huidige vorm zoals we die nu in het landschap terugvinden dateert waarschijnlijk van een latere datum. In het kampement waren 23 compagnieën - zo'n 3.000 man - om de vaarverbinding met de Maas veilig te stellen. Tegenover de Engelerschans lag een schipbrug beschermd door Fort Dieze.

Het kwartier was een van de zes kampementen rond ‘s-Hertogenbosch. Terwijl vanuit de andere vijf kampementen aanvallen op de stad werden uitgevoerd, werd van hieruit de logistieke aanvoer geregeld. Al voor het daadwerkelijk begin van het beleg in april 1629 arriveerden 150 schepen bij het kampement waarvan 60 geladen met takkenbossen voor de opbouw van de Linie.

Naast controle over de Dieze kon vanuit Engelen ook de Bossche Sloot worden gecontroleerd. Deze watergang is heel lang in gebruik geweest voor de Loonse Turfvaart naar ‘s-Hertogenbosch, maar in 1629 werd de sloot bevaren door Hollandse kanoneerboten.

De Bossche Sloot vervulde nog een belangrijke rol tijdens het beleg in 1629. Ten zuiden van de Bossche Sloot verrezen de bekende rosmolens waarmee het geïnundeerde gebied werd drooggemalen. Hiervoor werd een dam in de Dieze gelegd.

Het is goed te begrijpen dat hier in militair onrustige tijden een verdedigingswerk werd aangelegd. In rustiger tijden werd zo’n werk vaak verwaarloosd of zelfs geslecht en kon de boer zijn werk weer doen.

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!