toon kaart
Delen op:

13. Boerenschans

Naast de Vlijmerbrug - op de plek waar nu de afritten van de A59 zich bevinden - heeft de Boerenschans gelegen. De Boerenschans was mede bedoeld om het scheepvaartverkeer over de Bossche Sloot te controleren. Bovendien kon men zo de Hollandsche Dijk beschermen. De Hollandsche Dijk liep van de Vughtse Heide, via Deuteren naar Engelen....

Een gedeelte tussen De Boerenschans en Engelen wordt ook wel Boerendijk genoemd. Deze dijk is namelijk aangelegd door boeren uit de Overbetuwe. Dit gedeelte was net als de Hollandsche Dijk bijzonder moeilijk aan te leggen, want deze lag grotendeels in het moeras/water. Bovenop de dijk lagen heel veel uitkijkposten Aan de westkant werd de dijk beschermd door boten met kanonnen.

Een reconstructie geeft aan hoe groot de Boerenschans was. Het ligt onder en aan weerszijden van de A59. Een deel van de lange zijde lag langs de weg van zorgboederij De Locatie tot de ingangsweg Engelermeer. De andere lange zijde kwam tot en met de parkeerplaats van het Engelermeer.

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!