toon kaart
Delen op:

12. Deuterense Schans

De Deuterense Schans maakte deel uit van de circumvallatielinie ofwel buitenste linie van Frederik Hendrik. Deze schans moest het kampement van Pynssen bij Deuteren beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit het westen. De schans is herontdekt aan de hand van oude luchtfoto's. Dit geldt ook voor de redoute direct gelegen aan de Vlijmense weg....

Tijdens het begin van het beleg toen dit deel van de circumvallatielinie (Hollandsche Dijk) nog niet klaar was, zagen 800 soldaten van het Spaanse leger kans om over de hoogte bij Deuteren ongezien de vesting te bereiken. Reden te meer om hier een schans aan te leggen. Frederik Hendrik was ook beducht voor aanvallen vanuit het westen. Hendrik van den Bergh heeft inderdaad ook geprobeerd de stad van deze kant te ontzetten. De laatste poging om in de stad door te breken vond plaats tussen Engelen en het kwartier van Pynssen. Onder leiding van Baron Bauvois waren hier 3.000 soldaten gearriveerd in afwachting van boten die hen binnen de stad moesten brengen. De brief met het verzoek om boten en hulp die Van den Bergh naar de gouveneur van de stad had gestuurd, heeft die echter nooit ontvangen. Om zwemmend de oversteek te wagen heeft men toch vanaf gezien.

Na deze laatse poging verliet Hendrik Van den Bergh met zijn ontzettingsleger Den Bosch en vertrok richting Boxtel waarna hij later de Veluwe onveilig zou maken.

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!