toon kaart
Delen op:

11. Kwartier van Pynssen

De naam Deuteren komt al voor in het begin van de 14e eeuw. Het gebied omvat een aantal hoger gelegen donken. Een aantal van deze donken werd bewoond. Er is o.a. al vroeg is sprake van twee hoeven 'Groot Deuteren' en 'Klein Deuteren'. Begin 17e eeuw had de Gouverneur van Den Bosch, Baron van Grobbendonk, hier een buitenverblijf met eendenkooi. Ook is bij afgravingen op De Helftheuvel (halverwege Den Bosch-Vlijmen) een ho...stiekelk tevoorschijn gekomen dat in verband wordt gebracht met een kapelletje dat hier vanaf 1491 tot 1610/1629 gestaan moet hebben.

Het gehucht Deuteren vormde in 1629 een eiland in een soort van binnenzee. Het was verbonden met hogere delen richting Vlijmen, maar naar de Bossche vestingstad liepen slechts smalle en moeilijk begaanbare wegen. Even ten noorden van Deuteren vestigde kolonel Willem Pynssen van der Aa een klein kwartier, waar 2.500 soldaten gelegerd waren. Het kwartier werd beschermd door Schans Deuteren en Schans Helftheuvel en nog twee hoger gelegen uitkijkposten. (Schans Helftheuvel zal in de loop van 2017 gedeeltelijk gereconstrueerd en zichtbaar gemaakt worden).

Vanuit de kampementen die rond de stad gelegen waren, werden de aanvallen op de stad uitgevoerd. Het Kwartier Pynssen werd als laatste ingericht. Dit had vooral te maken met de werkzaamheden aan de Hollandsche dijk die het sluitstuk van de ring rond de stad vormde. De aanleg van deze dijk wordt als een waar stukje ingenieurskunst beschouwd. Deze dijk liep van Vught naar Engelen door het laagst gelegen deel van de Gement en Moerputten. De Moerasgebied van de Moerputten geeft enigszins weer hoe het gebied er toen uitgezien moet hebben.

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!