toon kaart
Delen op:

07. Lunettenlaan

De omgeving van de Lunettenlaan kent een aantal belangrijke afzonderlijke verhalen over de geschiedenis van Nederland en vormt onbedoeld een verbinding tussen deze verschillende aparte gebeurtenissen.

Hier liep een belangrijk gedeelte van de linie van Frederik Hendrik, de schakel met de Hollandsche Dijk. Hier vonden ook schermutselingen plaats met het ontzettingsleger van Hendrik van de Bergh die de belegerde stad in 1629 te hulp moest komen.
In 1830 tijdens de Belgische opstand werden op deze plaats wederom stellingen aangebracht. Later in opdracht van Koning Willem III werden, gedeeltelijk op de restanten van de linie, in totaal acht lunetten gegraven als verdedigingswerken van de Stelling ’s-Hertogenbosch en het Zuidelijk Frontier (later nog een onderdeel van de NHW-linie). Pas in 1920 zijn deze verdedigingswerken officieel opgeheven.

Tegenwoordig bevinden zich op het voormalige kampterrein – met een totale oppervlakte van 350.000 m2 – PI Vught, het Molukse woonoord Lunetten, twee kazernes en Nationaal Monument Kamp Vught.

Het Geniemuseum - in Duitse stijl opgetrokken - is gevestigd tussen de Van Brederodekazerne en woonoord Lunetten. Zoals de naam al zegt: het museum bevat veel informatie over de genie (www.geniemuseum.nl).

Het pand maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van concentratiekamp ‘Herzogenbusch’. Dit concentratiekamp werd door de SS gebouwd. Tussen januari 1943 en september 1944 zaten hier 32.000 mensen gevangen, onder wie 12.000 Joden.
Op deze locatie bevindt zich nu een herinneringscentrum: Nationaal Monument Kamp Vught (NMKV). Hiertoe behoort ook Barak 1B - de laatste originele barak uit die tijd. In dit herinneringscentrum komt zowel de Tweede Wereldoorlog als de periode daarna aan de orde (www.nmkampvught.nl).

Zoals ook de geschiedenis van de Molukkers (ex-KNIL-militaren) die na de onafhankelijkheid van Indonesië met hun gezinnen naar Nederland kwamen en in de voormalige barakken gehuisvest werden. Er wonen nog steeds Molukkers op een deel van het terrein waar de oude barakken stonden.

Dicht bij NMKV in het bos - bij Lunet 2 - kan men de fusilladeplaats bezoeken. Op deze plek staat een monument met daarop de namen van 329 gevangenen die hier gefusilleerd zijn.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!