toon kaart
Delen op:

04. Lambertustoren Vught

De hoge toren van de Lambertuskerk - hij is veertig meter - werd door Frederik Hendrik in 1629 als uitkijkpost gebruikt. Hier had hij goed zicht op de verdedigingslinie, de Pettelaarse Schans, Fort Anthonie, Fort Isabella, de Piekenpoort, de Sint Jan én de stad 's-Hertogenbosch. Vanaf deze plek kon hij de vorderingen van het beleg goed volgen. Op veel schilderijen over het beleg is de toren dan ook afgebeeld....

De Lambertuskerk is de oudste kerk van Vught. Waarschijnlijk stond hier al een kerkje vóór het jaar 1000. Na 1400 werd het door de Duitse Orde (katholieke kruisridders) vergroot. De toren werd volgens overlevering voltooid in 1521.

De kerk heeft veel meegemaakt. Tijdens de aanval op 's-Hertogenbosch door Prins Maurits in 1603 vloog de kerk in brand. Het middenschip stortte in en werd herbouwd gedurende het Twaalfjarig Bestand. In 1821 werden de restanten van het 'lagere middenschip' afgebroken en daardoor kwam de toren los te staan van de kerk. Na de verovering van 's-Hertogenbosch door Fredrik Hendrik werd de kerk protestants.

Wie de historie wil beleven, kan tijdens Open Monumentendag de toren beklimmen.

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!