toon kaart
Delen op:

03. Vughts Museum

Het Vughts Museum werd in 1973 opgericht als ‘Verzamelkamer Vught’ en al snel omgedoopt in ‘Vughtse Oudheidkamer’. In 1995 volgde weer een naamsverandering. De Oudheidkamer werd ‘Vughts Historisch Museum’. Tegenwoordig heet het gewoon Vughts Museum.

Het bezit een grote collectie aan historische objecten. Daarnaast is er een indrukwekkende kunstcollectie van overwegend Vughtse kunstenaars. De permanente expositie van het Vughts Museum kent een thematische indeling: www.vughtsmuseum.nl

Een van de thema's is het beleg van 1629. Dit thema ligt voor de hand: tijdens de belegeringen van 's-Hertogenbosch was Vught de grootste legerplaats van de Staatse troepen.

Midden in het kampement lag een pastorie. Daar werd in 1884 de Petruskerk gebouwd. Het gebouw is in 2014 prachtig gerestaureerd. Deze voormalige kerk op de Heuvel wordt het nieuwe culturele ontmoetingscentrum van Vught waarin ook het Vughts museum gevestigd wordt.

‘De Petrus’ staat nu nog leeg en het Vughts Museum moest hun oude pand aan de Taalstraat reeds verlaten. Bezoekers moeten daarom nog even geduld hebben.

Eind 2016 zijn de gemeente en de toekomstige gebruikers het definitief eens geworden over de nieuwe indeling en inrichting van de Petruskerk, waarin het vooral draait om flexibiliteit. De Stichting Anders Bezig Zijn (ABZ) krijgt weliswaar “vaste” atelierruimte, maar de bibliotheek, ABZ, de wereldwinkel en het Vughts Museum delen de centrale ruimte zonder strikte afbakening. Er komen bijvoorbeeld speciale rails in de vloer om kasten en stellingen eenvoudig te verplaatsen. Op deze wijze kan ook het middenschip vrij gemaakt worden voor gepaste evenementen en activiteiten.

Naar verwachting wordt de vernieuwde Petruskerk in het najaar van 2017 in gebruik genomen.

Foto: OVSL

 

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!