toon kaart
Delen op:

21. Fort Dieze

Fort Dieze

De Dieze stroomt vanaf de Citadel in Den Bosch via de Ertveld Plas naar Fort Crèvecoeur om daar in de Maas uit te monden. Bij Engelen stroomt de Dieze ter hoogte van de A59 over in het Henriëttekanaal. Terwijl de scheepvaart het kanaal volgt naar de schutsluis, maakt de Dieze zelf een scherpe bocht naar rechts en loopt onder de fietsbrug door naar de vistrap en de spuisluizen bij Crèvecoeur. Vervolgens loopt hij hier met een grot...e bocht omheen naar de Maas.

Fort Dieze lag ten oosten van de rivier de Dieze, ten zuiden van het gehucht Dieskant tegenover de Bossche Sloot op een smalle landtong. Aan de oostkant liep de Rosmalense Wetering. Een overblijfsel vormt nu een haventje. De schipbrug vormde hier de oeververbinding tussen het Kwartier van Van Solms en de Dieskant. Het doel van dit fort was het bewaken van de Schipbrug, zodat niemand hier ongemerkt langs kon komen (zie ook vertelpnt 15). Vanaf dit strategische punt heb je ook nu een schitterend uitzicht over het kanaal en Engelen.

Tijdens het beleg werd even verderop naar de stad in de Ertveldpolder een dam in de Dieze gelegd. Aan de overkant van deze dam bij de Boschdijk stonden de wind- en rosmolens. De wind- en rosmolens moesten het water tussen de contravallatielinie en de stadswallen wegpompen.

Binnen de contravallatielinie werd nu ook een schans opgeworpen ter bescherming van het gebied rond de rosmolens. Een deel van de buitenste linie lag op een dijk die dwars door de Ertveldpolder liep van Dieskant naar Orthen ten zuiden van de Franse Wielen en de Engelse dijk.

Terug naar overzicht «

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!