toon kaart
Delen op:

02. Kampement van Frederik Hendrik

Frederik Hendrik maakte het 's-Hertogenbosch moeilijk. De stad werd aangevallen vanuit diverse locaties, nadat hij rondom Den Bosch twee stelsels van dijken had aangelegd: de circumvallatielinie en dichter bij de stad de contravallatielinie. Beide linies waren dijken van ongeveer 1.80 meter hoog. De circumvallatielinie moest er voor zorgen, dat er geen aanvallen van buitenaf op de eigen posities gepleegd konden worden. Vanaf de binnenste ring werd de stad aangevallen. De linies waren versterkt door schansen, redoutes en hoornwerken. De buitentste ring verbond de kwartieren met elkaar en was ongeveer 45 kilometer lang (11 uur gaans), terwijl de binnenste ring zo'n 25 kilometer lang was.
 
Zijn eigen uitvalsbasis was hoofdlegerplaats Vught. Het herbergde ruim 20.000 mensen, onder wie veel soldaten die daar leefden en ook hun vertier zochten. Het Marktveld vormde het hart van deze legerplaats en de toren van de Lambertuskerk diende als uitkijkpost. Frederik Hendrik zelf verbleef tijdens het beleg op Kasteel Maurick.
 
Den Bosch verdedigde zich als vanouds door het land rond de stad onder water te zetten. Door het afdammen van o.a. de Dommel en de Aa leidde Frederik Hendrik het water echter rondom de aangelegde dijken en trachtte het land binnen deze dijken d.m.v. rosmolens droog te malen. Vanuit de verschillende aanvalsposities kon de stad op deze manier door aanleg van loopgraven benaderd worden. Na het veroveren van Fort Isabella en Fort Anthonie was de nadering via de zandrug vanuit Vught uiteindelijk het meest succesvol. Na een beleg van ruim vier maanden gaf de 'Moerasdraak' zich op 14 september 1629 gewonnen.
 
Schilderij Noordbrabants Museum:
Beleg van de stad met het Kampement Vught
 
Zie ook het verhaal over Vught tijdens het beleg door Henk Smeets - Vughts Museum​:
http://www.vughtsmuseum.nl/wp/wp-content/uploads/2017/03/6.-Vught-tijdens-beleg-1629.pdf
Terug naar overzicht «

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!