toon kaart
Delen op:

01. Kasteel Maurick: Kwartier Frederik Hendrik

Kasteel Maurick heeft een veelbewogen verleden.Katheline van Mauderick was de naamgeefster. Zij kreeg het kasteel in de jaren '20 van de 15eeeuw in leen van de Hertog van Brabant.

De eerste melding dateert uit 1312. Goossen Heym, ontvanger der Staten-Generaal in 's-Hertogenbosch, verwerft het imposante kasteel in 1464. Het kasteel werd toen Heymshuyze genoemd. Het poortgebouw stamt nog uit die tijd. Het is mogelijk gebouwd door bouwmeester Alard Duhamel. Hij was gehuwd met Goessen, de dochter van Goossen Heym.

Tijdens het beleg van 's-Hertogenbosch - in 1601, 1602 en 1603 - vorderde Prins Maurits het Huys te Mauderick van de toenmalige eigenaar Arndt Heym. Arndts opvolger en zoon Hendrik Heym overkwam hetzelfde: tijdens het beleg van 1629, dat vier maanden duurde, streek Maurits' halfbroer Frederik Hendrik er neer, samen met zijn secretaris Constantijn Huygens (Huygens schreef toen een gedicht dat terugkomt in een van de Poosplaatsen). Het kasteel was weliswaar niet goed verdedigbaar, maar bood wel een goed zicht op 's-Hertogenbosch.

Frederik Hendrik merkte aan den lijve dat het kasteel geen verdedigingsmuren had: het verhaal gaat dat een kanonskogel naar binnen vloog en zijn diner aan gort schoot. De prins kreeg toen pannenkoeken voorgeschoteld, maar nam daar geen genoegen mee: hij deed zijn beklag bij de gouverneur van de stad 's-Hertogenbosch, Anthonie Schetz, baron van Grobbendonck. Er werd een nieuwe maaltijd bezorgd namens Van Grobbendonck. Bovendien werd afgesproken dat er tijdens de maaltijd geen kanonskogels meer afgevuurd zouden worden. 

Kasteel Maurick vervulde in die tijd een belangrijke rol: vele vorsten en hoge edelen uit Europa bezochten Frederik Hendrik en op 14 september 1629 was het zelfs even het middelpunt van Europa: het capitulatieverdrag met de Spanjaarden werd er getekend.

 

Terug naar overzicht «

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!