toon kaart
Delen op:

De Linie van 1629 vertelt

Op uitnodiging van Heemkundekring Onsenoort geeft Rob de Vrind op dinsdag 29 november een lezing over hoe Frederik Hendrik in 1629 de onneembare vesting Den Bosch ‘De Moersasdraak’ toch heeft kunnen veroveren. 
Rob de Vrind is bioloog en auteur van vele boeken waaronder het boek ‘Het verhaal van Frederik Hendrik over het legendarische beleg van ’s-Hertogenbosch’. 

’s-Hertogenbosch werd de Moerasdraak genoemd. Men kon de omgeving onder water zetten zodat de stad in een wijde zee kwam te liggen. Ondoordringbaar voor kanonnen en legers en onmogelijk om er loopgraven aan te leggen. Vandaar dat Frederik Hendrik met meer dan 30.000 man de spade in de handen nam en 65 kilometer dijk aanlegde, rivieren afdamde en met rosmolens het water wist weg te pompen. Het lukte hem uiteindelijk de stad te veroveren wat hem beroemd maakte bij alle vorsten en volkeren in Europa. De inname betekende hét keerpunt tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Uiteindelijk leidde de oorlog tot de Vrede van Münster. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd als zelfstandige natie erkend.
Hoe het er toen uit zag, wat zich toen heeft afgespeeld en hoe Stichting De Groene Vesting de linie weer op de kaart wil zetten hoort u op de lezing met veel mooie beelden en animaties.

Locatie: De Remise, Grotestraat 267 5151 BM Drunen Tijd:19.30 uur tot 21.30 uur

Entree is € 4,- p.p., incl. kop koffie/thee bij binnenkomst.
Aanmelden voor deze lezing is gewenst en dat kan via de website www.hkkonsenoort.nl, per mail bestuur@hkkonsenoort.nl en telefonisch 0416-320995.

Fotogalerij

Inschrijven voor de Nieuwsbrief

Ontvang altijd als eerste het laatste nieuws uit de linie!